Wanneer ben je klaar voor daten?

05-01-2024

Hoever moet je over je ex heen zijn voordat je weer gaat daten?

Je kent ze wel van die types die vrijwel direct na het eindigen van een relatie alweer meteen in een nieuwe relatie duiken. Eerlijk gezegd heb ik me hier ook weleens 'schuldig' aan gemaakt. Mensen vinden er wat van. Je zou eerst een poosje alleen moeten zijn voordat je weer toe bent aan daten. Maar hoe weet je of je er weer klaar voor bent? En wat is het probleem van 'te snel' daten?

Zelfanalyse

Allereerst is er wat mij betreft geen goed of fout als het gaat over hoe snel je weer gaat daten. Elke ervaring is er ten slotte een om van te leren. Ook als je gaandeweg ontdekt dat je toch nog niet klaar bent voor iets nieuws dan ben je er in elk geval wijzer van geworden. Of je al toe bent aan daten kan bijvoorbeeld liggen aan de omstandigheden waarin een relatie is geëindigd. Was het abrupt en zag je dit totaal niet aankomen? Dan kan je meer tijd nodig hebben dan wanneer je al jarenlang worstelde met relatieproblemen. Wanneer in het laatste geval de relatie stopt ben je vaak al veel verder in je verwerkingsproces. Zo zie je dat elke situatie verschillend is zodat er ook geen tijdlijn aan te hangen is. Wel zijn er signalen of je wel of niet klaar bent voor een nieuwe relatie. Het kan goed zijn om hier eens wat zelfanalyse op los te laten en bewust bij jezelf te voelen waar je staat.

Red flags

Merk je bijvoorbeeld dat je nog altijd negatief praat over je ex en wijs je hem of haar aan als dé oorzaak van alle problemen in je vorige relatie? Mogelijk zit er dan onbewust nog veel boosheid in je systeem die nog losgelaten mag worden. Het helpt in dat geval om met je bewuste aandacht die gevoelens nog eens te doorvoelen. Hevige emoties die nog opspelen wanneer je praat over of denkt aan je ex duiden erop dat je de relatie nog niet helemaal hebt verwerkt. Pas wanneer je emoties zoals boosheid, frustratie en teleurstelling over wat er is gebeurt kan toestaan, zullen de gevoelens richting je ex milder worden. Doe je dit niet dan zal je in een nieuwe relatie onbewust steeds op zoek zijn naar red flags. Dat zijn signalen dat iemand dezelfde nare trekken heeft als je ex. Doordat je nog niet alles hebt verwerkt ben je hier mogelijk te veel op gericht waardoor je gedrag heel snel negatief zal interpreteren. Dit terwijl je date misschien heel anders is dan je ex.

Projectie

Ook het tegenovergestelde kan een signaal zijn dat je nog niet toe bent aan een nieuwe relatie, bijvoorbeeld dat je je vorige relatie idealiseert en alleen maar kan denken aan hoe fijn jullie het hadden. Wanneer je onbewust nog verlangt naar het leven dat je had samen met je ex dan is dat een teken dat je hem of haar emotioneel nog niet hebt losgelaten. Je ex heeft een leegte achtergelaten en je gaat eigenlijk op zoek naar een vervanger om dit gat op te vullen. Het kan zelfs dat je onbewust iemand zoekt die dezelfde eigenschappen heeft als jouw ex.

Wond

In beide gevallen ga je op zoek naar een nieuwe partner vanuit een niet geheelde wond uit je vorige relatie. Dit staat een open blik in de weg om een nieuwe partner te zien zoals hij of zij is. Dit komt doordat je eigenschappen van je ex op deze nieuwe geliefde projecteert zowel in positieve als negatieve zin. Je kan zelfs verliefd worden op de illusie die je zelf gecreëerd hebt van je nieuwe vlam omdat je nog zo verlangt naar het gevoel dat je had in je vorige relatie.

Het beste

Wanneer ben je dan wel klaar om te daten en voor een nieuwe relatie? Volgens mij is het niet zo zwart-wit. Zelfs wanneer je nog een zwak hebt voor je ex wil dat niet zeggen dat er geen ruimte kan zijn voor een nieuw iemand. Volgens mij ben je voldoende over een ex heen wanneer je hem of haar oprecht het beste gunt (waarbij je zelfs nog van elkaar kan houden) zonder dat je de drang voelt om weer in een relatie met elkaar te moeten zijn. En tot het zover is staat het je vrij om te doen wat goed voelt voor jou. Met deze tips kan je het nooit verkeerd doen.

Tips:

  • Wordt geen hartenbreker. Wees in je contacten open en eerlijk over hoe je je voelt en dat je niet zeker weet of je alweer toe bent aan een nieuwe relatie. Het is dan aan de ander om te beslissen of hij of zij wil onderzoeken of de liefde tussen jullie kan groeien ondanks dat je er misschien nog niet klaar voor bent.
  • Onderzoek wat je denkt en voelt als je aan je date of nieuwe potentiële partner denkt. Ben je steeds aan het vergelijken met je ex? Dat kan een teken zijn dat je nog niet over hem of haar heen bent.
  • Neem de tijd. Daten staat voor mij gelijk aan ontdekken. Ontdekken wie de ander is en ontdekken wat jij voelt en ervaart in het contact met die ander. Dat heeft tijd nodig.
  • Geniet van het proces. Het contact met je date hoeft niet meteen het label relatie te krijgen. Daten kan ook gewoon leuk zijn zonder dat het ergens toe leidt, omdat je nieuwe mensen ontmoet en samen nieuwe dingen beleeft.

Meer tips over liefde, relaties en verlatingsangst? Bestel dan hier Bang hart reset 

Meer geïnteresseerd in coaching? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden: