Wankelend zelfbeeld

22-03-2022

Hoe vaak ik niet heb gehoord dat ik eerst van mezelf moest leren houden, en dat ik dan de ware liefde zou vinden. 

'Van jezelf houden' wordt vaak in een adem genoemd als het gaat om het oplossen van verlatingsangst. Het wordt beschouwd als voorwaardelijk om een gezonde relatie te hebben. Als het zo makkelijk was, dan had ik het al gedaan. Ik had geen idee hoe ik meer van mezelf zou kunnen houden. Ik zocht naar manieren om mijn zelfliefde te vergroten, maar bedacht dat ik eigenlijk niet echt wist wie ik was. Hoe kon ik zelfliefde voelen terwijl ik mezelf niet kende? En wanneer hield ik dan genoeg van mezelf? En zou ik dan niet meer bang zijn?

Negatief beeld
Door hechtingsproblemen kan het zijn dat je zelfbeeld wankelt. Je identiteit ontwikkelt zich tijdens het opgroeien in de relatie met anderen. Wanneer je vaak stil en gehoorzaam moest zijn als kind, ben je als volwassene geneigd om je aan te passen of je bent bang dat je anderen tot last bent. Hierdoor kan je een diffuus of negatief beeld hebben ontwikkeld van wie jij bent.

Dit beeld kan zelfs nog zwakker worden wanneer je jezelf volledig aanpast aan een partner, aan wat hij fijn vindt om te doen. Zo kan je vanuit verlatingsangst er alles aan doen om te voorkomen dat hij je afwijst. Je doet het ook door geen grenzen te stellen, geen gevoelens uit te spreken. Dit is niet zo gek. Wanneer je niet goed weet wie je bent, kan je ook niet dichtbij jezelf blijven. Als je niet weet wat je belangrijk vindt in het leven, als je niet weet wat er voor jou toe doet in vriendschappen, in relaties, als je niet weet waarvan jouw hart sneller gaat kloppen, wat jouw passies zijn, hoe kan je dan authentiek zijn? Je kan niet anders dan jezelf verliezen in een relatie, want hoe blijf je bij jezelf als je niet weet wie dat is? Hierdoor ga je volledig op in het samenzijn met de ander en je wordt afhankelijk van hem of haar door een gebrek aan een veilige basis in jezelf.

Steviger zelfbeeld
Om een steviger zelfbeeld te ontwikkelen is het dus nodig om eerst (opnieuw) te ontdekken wie je bent, welke persoonlijkheidskenmerken je hebt, welke talenten, voorkeuren, persoonlijke waarden, dat wat je drijft, wat je blij maakt, je eigen mening, waar je in gelooft, je intenties. 

'Wie je bent' is daarbij geen statisch iets. Als het goed is blijf je jezelf continu ontwikkelen. Je mag dus best weleens van mening veranderen. Ook wil het feit dat je rekening houdt met anderen niet zeggen dat je je jezelf verliest en geen stabiel zelfbeeld hebt. Rekening houden met elkaar is iets anders dan jezelf volledig aanpassen en daarmee jouw eigenheid verliezen. Het gaat erom dat je op hoofdlijnen weet wat die eigenheid is. 

Bewustzijn trainen
Jouw zelfbeeld kan vervolgens scherper worden door jouw gevoelens, gedrag en neigingen beter te leren kennen, door je bewustzijn te trainen, door geregeld naar binnen te kijken en waarnemen wat jij denkt en voelt. Hiermee kan je jouw eigen basis versterken.

Wanneer je je eindelijk weer herinnert wie je bent, is het belangrijk om in relaties trouw te blijven aan jezelf. Dit betekent dat je handelt in lijn met wat jij belangrijk vindt of nodig hebt om jezelf te kunnen zijn. Dit houdt in dat je opkomt voor jezelf, dat je beter voor jezelf gaat zorgen in contact met anderen. 

Dit is zelfliefde. 

Wil je ook meer (zelf)vertrouwen in de liefde. Ik kan jou helpen. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.