Bang hart reset
Ben je ook zo klaar met verlatingsangst? Bang hart reset is een must read voor iedereen die klaar is met het touwtrekken in de liefde. In het boek leer je hoe je jezelf een reset kan geven. Kort gezegd gebruik je triggers die je ervaart in de liefde als ingang naar jouw gevoelswereld. Via deze ingang kan je emotionele ballast opruimen. Dit boek is zodoende geen bypass zoals andere zelfhulpboeken, want je gaat dwars door de pijn om jezelf te helen.
Je zal in de liefde minder snel uit balans raken of jezelf verliezen. Hierdoor kan je ook beter voor je eigen behoeften en grenzen zorgen in een relatie. Dit alles maakt Bang hart reset onmisbaar voor een sterke basis in jezelf en voor meer stabiliteit in je relaties.
Verslagen zat ik op de rand van mijn bed, mijn hoofd in mijn
handen. Hoe kon hij dit doen? Het gebeurde niet echt, dit meende hij niet. Ik
voelde verdriet opwellen in mijn buik. Snelle korte ademhalingen wisselden zich
af met hevige snikken, gevolgd door tranen over mijn wangen. Er was geen houden
aan.
Het afscheid was kort. Hij kon me amper aankijken terwijl hij me vasthield. Of eigenlijk hield ik hem vast. Waarom deed hij dit?
Ik had gefluisterd: 'Ga maar, trek die pleister er snel vanaf.' Dat waren de verlossende woorden die hij nodig had en hij haastte zich uit mijn huis, uit mijn leven.
Het was alsof ik in een slechte film zat, met een bizarre plotwending. Die middag had hij nog gezegd dat hij volledig voor mij wilde gaan en nu ineens duwde hij me keihard van zich af. Niks meer te geven, behalve zijn stilzwijgen.
Hoe kon zijn gevoel ineens zo veranderen? Wat had ik fout gedaan? De dreiging die in de lucht hing was bijna ondraaglijk. Ik wilde zo graag de stilte doorbreken, weer contact met hem maken. In een laatste reddingspoging, legde ik mijn hand op zijn borst. Voel me, zie me, je houdt toch van me? Ik kon het wel uitschreeuwen, ik wilde hem smeken. Ga niet weg. Maar ik deed het niet.
Er kwam geen reactie, geen hand op mijn hand. Geen geruststellende woorden. Hij was al vertrokken, voordat hij ging.
Knipperlichtrelaties
Dit scenario staat niet op zichzelf. Ik weet niet beter
dan er in al mijn liefdesrelaties sprake was van een ongezonde dynamiek. Ik had vooral last van verlatingsangst maar soms kreeg ik het ineens
benauwd, vooral wanneer een man erg duidelijk liet merken dat hij mij leuk vond. Dan voerde bindingsangst de boventoon, waardoor ik steeds knipperlichtrelaties had. Ik wist niet waarom het mij niet lukte om een relatie te hebben zonder emotionele dieptepunten. Ik zag vriendinnen genieten van prille verliefdheid en kriebels in hun buik., terwijl ik letterlijk misselijk werd van angst.
Ik voelde me nooit ontspannen, vrij en vol vertrouwen in de liefde. Het tegendeel was waar. Het idee dat ik de liefde zou verliezen kon me letterlijk verlammen. Trillende handen, hartkloppingen, zweten, een knoop in mijn maag en dichtgeknepen keel, voor mij onlosmakelijk verbonden aan een intieme relatie.
Grote trigger
Ondanks al mijn angstgevoelens en
saboterende gedachten heb ik meerdere lange relaties gehad. In deze relaties
lukte het meestal om samen een weg te vinden in het omgaan met mijn angst, zij
het niet per se op een gezonde manier. Vaak ging het gepaard met veel
spanningen, ruzies, angst, pijn en verdriet van ons beiden. Zo kon eigenlijk
elke minuscule gedachte of situatie een aanleiding vormen om mijn angst te
activeren. Wanneer mijn vriend 'te lang' met een andere vrouw stond te praten,
of naar een mooie vrouw keek, die voorbij liep, of iets te vriendelijk was naar
een serveerster: alles was een grote trigger.
Is dit herkenbaar? Dat is niet vreemd.
Bijna iedereen wil graag verbonden zijn met een ander en verlangt naar geborgenheid. Daarbij is iedereen weleens onzeker. Dat wil niet niet zeggen dat je last hebt van verlatingsangst. Zolang de onzekerheid jou niet belemmert om diepgaand contact aan te gaan dan kan je daar prima mee leven.
Misschien is het voor jou helaas niet zo vanzelfsprekend? Misschien durf je niet volledig jezelf te zijn in een relatie? Misschien vind je het moeilijk om iemand echt dichtbij te laten komen? Dat is logisch, omdat je dan het meest kwetsbaar bent. Zeker wanneer je als kind of later in relaties vaak kritiek kreeg, niet de aandacht kreeg die jij nodig had of in de steek werd gelaten ben je extra gevoelig voor afwijzing en verlating. Deze angst is hardnekkig en diepgeworteld. Angstreacties zijn geen bewuste keuze zijn maar komen voort uit jouw onderbewustzijn.
Brein en zenuwstelsel
Wist je dat je brein zich ontwikkelt in interactie met de omgeving? Deze ontwikkeling gaat het vlugst in jouw jeugd. Sommige jeugdervaringen hebben een diepe emotionele impact, waardoor het brein zich hierop aanpast. Vervolgens reageert jouw zenuwstelsel onbewust en automatisch op allerlei dagelijkse prikkels met een verhoogde alertheid op signalen die duiden op 'gevaar'. Vaak word je getriggerd en slaat jouw alarmsysteem al aan nog voordat je er zelf bewust van bent.
Ook het gedrag dat daarop volgt is vaak impulsief en onbewust, zoals ruzie maken (vechten), uit contact gaan (vluchten) en vastklampen (bescherming zoeken bij een ander). Dit zijn allemaal primaire beschermingsmechanismen die geactiveerd worden vanuit de hersenen. Door deze automatische angstreacties slaag je er niet in om een gezonde relatie met iemand op te bouwen. Wanneer elke relatiepoging keer op keer strandt, kan het erg moeilijk zijn om te geloven dat iemand jou de moeite waard vindt en dat hij of zij er voor jou zal zijn. Hierdoor kom je in een neerwaartse spiraal waar je niet zomaar uitkomt door simpelweg 'anders te denken'.
Zelfhulpboek
Bang hart reset is een zelfhulpboek waarmee je jezelf kan verlossen van verlatingsangst, met aandacht voor lichaam en geest. Het boek gaat verder dan de meeste boeken over angst in de liefde, omdat het meer biedt dan kennis en inzichten. In het boek word je aan de hand genomen en door stappen geleid voor meer bewustzijn om vervolgens jezelf te helen en transformeren tot de krachtige intuïtieve man of vrouw die je in essentie bent. Je heelt oude wonden met behulp van ademwerk, lichaamswerk, meditaties en visualisaties. Daarmee geef jij jouw bange hart een reset naar een hart vol vertrouwen.
De theorie en oefeningen worden beschreven met voorbeelden uit mijn jeugd en mijn liefdesleven om de materie herkenbaar en begrijpelijk te maken. Met behulp van dit boek kom je meer in verbinding met je gevoelswereld om van daaruit te kunnen verbinden met je partner.
Ik baseer me op theorie over trauma en hechting en op inzichten vanuit mindfulness, emotioneel integratiewerk en onder andere schematherapie. Maar bovenal gebruik ik inzichten van binnenin mezelf en hoop ik dat mijn lezers net als ik leren vertrouwen op hun eigen innerlijke stem.
Bestel nu hier jouw eigen exemplaar!
Wat leer je?
In het eerste deel van het boek krijg je meer inzicht in wat je kan voelen bij verlatingsangst, welke emoties en waar en hoe je ze voelt in je lichaam. Ook leer je om jouw eigen gedachten en overtuigingen onder de loep te nemen. Welke gedachten zijn waar en wat zijn hersenspinsels die voortkomen vanuit jouw gevoeligheid voor afwijzing? Ten slotte leer je in dit deel om naar jouw gedrag en naar gedragspatronen te kijken die onbewust de relatiedynamiek bepalen.
Deze inzichten helpen jou begrijpen waarom je reageert zoals je doet, een eerste stap naar het verminderen van jouw verlatingsangst. Natuurlijk wil je het liefst deze onbewuste automatische reacties veranderen. Vaak schiet je helaas al in een van de beschermingsmechanismen voordat je er erg in hebt. Toch is het mogelijk. Je kan jezelf als het ware opnieuw programmeren. Dit klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk doe je dit al geregeld.
Wanneer je auto leert rijden dan heb je in het begin jouw bewuste aandacht nodig om het gaspedaal in te trappen en te schakelen. Het gaat ook nog weleens mis omdat je aan het leren bent. Naar verloop van tijd worden deze handelingen onderdeel van je systeem. Dit gaat volledig automatisch, want je hoeft er niet meer bij na te denken.
In het boek leer je manieren om contact te maken met je onderbewustzijn, bijvoorbeeld door ademhaling, beweging, bewuste aandacht en aanraking. Wanneer jouw lichaam bijvoorbeeld 'denkt' dat het onveilig is, zoals te merken aan zweten, hartkloppingen, snelle ademhaling, vecht- of vluchtdrang dan kan je dit beïnvloeden door langzamer te ademen. Het lichaam associeert een dalende ademhaling met veiligheid, waardoor ook de hartslag zal dalen en ontspanning toeneemt. Dit is slechts een van de voorbeelden van hoe je met het lichaam het zenuwstelsel kan kalmeren.
In het tweede deel van het boek ligt de nadruk op hoe je innerlijk werk kan doen om vastzittende emoties vrij te maken. Je wordt door de stappen geleid om jezelf te helen van oude pijn. Dit is mogelijk door de pijn van vroeger die je onbewust nog bij je draagt de volledige aandacht te geven in het hier en nu.
Bij het doorlopen van de stappen is het cruciaal om verlatingsangst die in relaties is ontstaan ook te helen in relaties. Je leert hoe je gedragspatronen ten opzichte van jouw partner kan doorbreken. Je leert daarbij hoe je zelf verantwoordelijkheid kan nemen voor jouw gevoelens die je onbewust op hem of haar projecteert. Je oefent met het aangeven van jouw grenzen en praten over jouw gevoelens, verlangens en behoeften zonder verwijten te maken, waarbij er ook ruimte is voor de gevoelens van je geliefde. Door op deze manier samen over moeilijkheden te praten zorg je voor een sterker gevoel van veiligheid en meer verbinding.
Het boek eindigt ten slotte met tips om het geleerde te verankeren in jouw systeem door dagelijks te oefenen met nieuw gedrag. Alleen door herhaling zullen automatische reacties veranderen. Bovendien leer je weerstand herkennen en hoe je daarmee om kan gaan zodat je voor eens en altijd verlatingsangst los kan laten.